Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 14 15 [16]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kontrowersyjne tematy  (Przeczytany 15929 razy)
Zizou
Owen K.
Administrator
Pan Zaświatów

Americano

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #225 : Lipiec 29, 2010, 12:38:11 »

Dzisiaj napisałem taki artykuł:

---

Co jest zadaniem opozycji?

Słuchając wypowiedzi niektórych polityków partii rządzącej można dojść do stwierdzenia, że rolą opozycji jest milczeć. A może jeszcze lepiej, potakiwać z aprobatą działaniom rządzących. Osobiście martwi mnie to, że obecne próby wskazania błędów rządzących odbierane są przez nich jako wszczynanie wojny polsko-polskiej. Czyli pozostaje albo milczeć, albo wzniecać wojnę polsko-polską? Zaczyna to niebezpiecznie przypominać błędne koło.

Na obecną sytuację w polityce należy spojrzeć trzeźwo. Trzeba zdać sobie sprawę, że rolą opozycji jest kontrola działań ludzi u władzy. Model rządów parlamentarno-gabinetowy, do którego zalicza się system Rzeczypospolitej Polski znacząco to ułatwia. Kontrolna funkcja Sejmu (art. 95 ust. 2 Konstytucji) zakłada, że parlamentarzyści nadzorować będą poczynania rządzących. Przecież za mandatem parlamentarnym, stoją jednostki, konkretni ludzie i ich interesy. Domaganie się sprawnego rządzenia to nie prowadzenie wewnętrznej wojny. Jest to raczej dopominanie się o racje swoich wyborców.

Pewnie wkrótce kolejny raz usłyszymy, że ten czy inny poseł PiS utrudnia politykę rządzących. Pamiętajmy wtedy, że konstruktywna krytyka, która nim kieruje ma na celu dobro Polski rozumianej jako ogól obywateli. Silna, dorosła demokracja wymaga sejmowej opozycji na wysokim poziomie. Próba jej zdyskredytowania w oczach opinii publicznej przez określanie jej mianem mąciwody nie służy tak naprawdę dobru wspólnemu!

---

Co myślicie o tym temacie? Macie podobne zdanie? Inne? Dlaczego?

Smaug
Pit z załącznikiem i Zizou's Puzzle Breaker
Administrator
Drzewiec

Franek

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #226 : Lipiec 29, 2010, 10:58:57 »

W polskim parlamencie w ogóle nie ma opozycji. Ten film od 8:12 i  w tym końcówka. Początek pierwszego i reszta też ciekawa.

Ja nie szukam kłopotów, ja je stwarzam.
Zwycięstwo - po co tyle zachodu?
Przegrana - jaka śliczna katastrofa.
Jeśli jesteś nowy zajrzyj TU!
http://forum.rpgwars.pl/index.php?topic=138.0
Grejcik
Administrator
Pan Zaświatów

Sunken

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #227 : Lipiec 29, 2010, 11:04:28 »

Falanga temu zaradzi.

A tak serio odnoszę wrażenie, że ten problem zniknie za lat naście, gdy duża część obecnych polityków umrze/odejdzie od polityki.

"Jeśli chcesz pokoju przygotuj się do wojny" - Platon

Nie wiem, jaka jest różnica między hałasem a muzyką. Wszystko zależy od słuchacza. Jeśli dla kogoś hałas oznacza niewygodny dźwięk, to muzyka pop jest dla mnie hałasem. (Masami Akita z Merzbow)

[
Zizou
Owen K.
Administrator
Pan Zaświatów

Americano

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #228 : Lipiec 31, 2010, 06:57:41 »

Ale Smaug, jak możesz, to napisz parę zdań od siebie. Rozwiń tą myśl, że według Ciebie w ogóle nie ma opozycji. Bo jak Ty to mówisz, to z jednej strony mi się wydaje, że wiem o co Ci chodzi, a z drugiej, że jednak nie wiem.

Smaug
Pit z załącznikiem i Zizou's Puzzle Breaker
Administrator
Drzewiec

Franek

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #229 : Sierpień 01, 2010, 01:20:46 »

Już wszystko tłumaczę. W tamtej wypowiedzi było dokładnie wyjaśnione co się teraz w Polsce dzieje. Kłócicie się o szczegóły a istota waszej władzy pozostaje ta sama. Wszystkie partie są za integracją europejską, mimo że w kraju jest sporo ludzi jej przeciwnych, a kiedyś było jeszcze więcej. Co ważniejsze wszystkie partie są za funkcjonującym ustrojem!! Na przykład takie szkolnictwo. Jedni chcą wyrzucić ze szkół religie, a inni woleliby żeby była codziennie, ale żadna z partie nie chce żeby to rodzice decydowali czy posłać dziecko do szkoły z religią czy bez. I to są właśnie te szczegóły, bo to czy stworzy się szkołę z religią czy odwrotnie jest małą różnicą w porównaniu ze zlikwidowaniem kontroli ministra edukacji nad kształceniem dzieci. To samo dotyczy służby zdrowia, euro itp. W Polsce po prostu nie ma opozycji, a tylko jedna partia tworząca pozorne konflikty w sprawach bez najmniejszego znaczenia dla przyszłości Polski - np. kłótnia o krzyż pod pałacem, tak obrzydliwa że nie będę jej nawet komentował. Jak można się w ogóle zajmować czymkolwiek innym niż gospodarką, podczas gdy nie ma pieniędzy na emerytury, ale są za to deficyt i podwyżka podatków? I to przez rząd który miał je obniżać ?! Co więcej słyszałem jak premier powiedział że on pod tymi wszystkimi obietnicami obniżki podatków w dalszym ciągu by się podpisał. I jeszcze te sugestie reszty partii że jak oni by rządzili to byłoby lepiej, podczas gdy każdy miał szansę i była dokładnie ta sama głupota i niesprawiedliwość. Polski parlament od biedy można by podzielić na lewicę wierząca (tzw. hadeków) i standardową lewicę. Przy czym moim zdaniem to wynika tylko z maksymalizacji ilości głosów wyborców, tak żeby katolicy mogli sobie pogłosować na partię która udaje że ma katolicyzmem wiele wspólnego. W takim razie przypominam że katolicy mają zapisane w dekalogu nie kradnij, a moim skromnym zdaniem każdy socjalista to złodziej. Mniej więcej o to miałem na myśli jak napisałem że nie ma opozycji.

Ja nie szukam kłopotów, ja je stwarzam.
Zwycięstwo - po co tyle zachodu?
Przegrana - jaka śliczna katastrofa.
Jeśli jesteś nowy zajrzyj TU!
http://forum.rpgwars.pl/index.php?topic=138.0
Strony: 1 ... 14 15 [16]
  Drukuj  

Skocz do: